Kaen Massaman

Pris för matkasse 2 (grundingredienser): 60kr
Alla våra matkassar finns för avhämtning i butiken och kan förbeställas.

Kaen Massaman (Soppa på Gul Massaman Curry med Kokosmjölk)

Grundingredienser (Färsk eller torkad beroende på tillgång)
Tillval av vegetarisk med Tofu eller kyckling samt ris

Hos oss på VALTAB finner ni
 • Tofu
 • Jasmine ris (påsar 2, 5, 10 eller 20 kg)
 • Olja (till wokning/stekning)
 • Jordnötter
 • Rå Palmsocker

Dessvärre finner du inte hos oss på VALTAB
 • Potatis (sötpotatis eller fast matpotatis)
 • Kycklingfilé
 • Lök, Gul och/eller rödlök
 • Champinjon

* Reservation för eventuell slutförsäljning på vissa ingredienser av färska varor men att alternativ i så fall kommer att erbjudas eller föreslås.

Tillagning

Rekommenderade Mängder för 4 personer

Tillagning av Asiatisk/Thailändsk mat är och skall vara enkel. Lyckas gör man varje gång med lite känsla som man lär sig främst genom att smaka sig fram. Kaen Massman är en mycket enkel och smakfull rätt och är mer en kyckling soppa än gryta. Förutom grunden, är principen lite som att man” tager vad man haver”. Vill man ha rätten helt vegetarisk är Tofu och champinjoner huvudsakliga delar som alternativ till kyckling.

Thailändsk Currypasta
Att använda Currypasta i sin matlagning är att som med all matlagning med starka kryddor att försiktigt prova sig fram. Ju mer mängd i maten ger mer sting och principen är att Grön currypasta är starkast. Därefter kommer Röd för att följas av Gul currypasta.

Gul Massaman currypasta är nog den mildaste currypastan i det Thailändska köket men ger naturligt fortfarande ett lätt behagligt sting i gommen. Kokosmjölken ger rätten en mjukhet och rund smak på övriga ingredienser.

Kyckling eller vegetarisk
Valet är naturligtvis ditt eget men rekommenderat är att man använder champinjoner till både Kyckling eller Tofu (och/eller någon annan god matsvamp).

OBS: Det är god sed att sköljas grönsaker och ris oavsett vad och var man handlar. (även Onkel Ben ris). Alla grönsaker inklusive ris bör därför sköljas innan tillagning.

Börja tillagningen

 1. Börja med Kaen Massman soppan och när den står och puttrar kokar du riset. Riset tar c:a 20 minuter och gör sig bäst med att tillagas i riskokare. Har du ingen riskokare så bästa sätt är att koka det i kastrull med dubbla mängden vatten som ris. När riset kokat upp stänger du helt enkelt av plattan och låter riset bli klar på eftervärmen. Då har du ingen risk att det kokar fast i botten av grytan och håller sig varmt tills det är dags att äta.
 2. Skär upp ingredienserna innan du börjar tillagningen i lagom stora tuggbitar och hacka vitlöken. Ha en sked tillgänglig för avsmakning och tänk på att stinget från currypastan kommer med liten fördröjning. Vill du få lite extra smak på kycklingen så lägg kycklingen i en skål, påse eller liknande stänk på/i lite fisksås samtidigt du blandar.
 3. Stänk lite olja grytan, lägg i och fräs till alla ingredienser lite snabbt på hög värme så dom får lite färg. Häll på kokosmjölken följt av fisksås och currypastan. Låt soppan koka upp för att sedan småputtra i 20-30 minuter. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av efter c:a 5 respektive 10minuter med fisksås och mer currypasta om du vill ha mer sälta och en starkare soppa.
 4. Om du vill kan du också smaksätta med krossade Jordnötter och lite rå palmsocker som ger lite struktur och sötma till rätten.
 5. Det går alldeles utmärkt att tillaga Kaen Massaman och låta den vara för att värma upp senare. Så Kaen Massaman passar för storkok men rekommenderat är att ha lite extra kokosmjölk och Currypasta vid uppvärmning.
 6. Serveras med ris (läggs i soppskålen eller vid sidan av) och rekommenderat att dricka till är vatten eller öl.

Lycka till!