Pad Krapao

Pris för matkasse 1 (grundingredienser): 130kr
Alla våra matkassar finns för avhämtning i butiken och kan förbeställas.

Pad Krapao (Wokad/stekt maträtt med Thai Basilika)

Grundingredienser (Färsk eller torkad beroende på tillgång)
Tillval av vegetarisk, fisk och/eller skaldjur, Kött/kyckling samt ris

Hos oss på VALTAB finner ni
 • Tofu
 • Fisk/skaldjur: Bläckfisk, Räkor, Musslor (med eller utan skal)
 • Jasmine ris (påsar 2, 5, 10 eller 20 kg)
 • Olja (till wokning/stekning)

Dessvärre finner du inte hos oss på VALTAB
 • Fiskfilé (valfri, exempelvis torsk, sej, lax)
 • Kycklingfilé
 • Fläsk (valfri, rekommenderad karré, tjocka revben eller broskbit från smala revben)
 • Biff/nöt (rekomederad bit med insprängd marmorering)

Rekommenderat men dessvärre finner du inte hos oss på VALTAB
 • Lök, Gul och/eller rödlök
 • Paprika
 • Champinjon

* Reservation för eventuell slutförsäljning på vissa ingredienser av färska varor men att alternativ i så fall kommer att erbjudas eller föreslås.

Tillagning

Rekommenderade Mängder för 4 personer

Tillagning av Asiatisk/Thailändsk mat är och skall vara enkel. Lyckas gör man varje gång med lite känsla som man lär sig främst genom att smaka sig fram. Här till exempel, har du ingen wokpanna använd din vanliga stekpanna. Finns ingen anledning att krångla till det. Att förbereda är nyckel till framgång.

Matkassen är enkel men väl tilltagen så att du med kompletteringar kan tillaga rätten flera gånger (eller göra andra kombinationer). Rätten är ganska mättande så om du använder exempelvis en karrékotlett (stekning/grillning) till en person i normala fall. Skall du räkna med att en kotlett räcker till två personer (nerskuren). Tining av räkor, bläckfisk och musslor görs bäst med att slå på kokande vatten (från gryta eller vattenkokare) i ett durkslag/sil.

Chili
Mängden chili varierar från person till person hur mycket man önskar och är van vid. Principen är att vill man ha sting i men inte van så börjar man med en halv till en hel chili per person. Som regel är att ju mer man använder chili i sin mat ju mer önskar man använda och tillskillnad från peppar tar inte chilin överhand utan lyfter fram ytterligare fler smaker från övriga råvaror.

Kött, vegetarisk eller fisk och/eller skaldjur
Valet är ditt eget. Enklast är att använda sig av ett val av det man önskar men Pad Krapao tillåter gärna att du blandar. Exempelvis Fisk och räkor med lite tofu eller kött och Tofu.

OBS: Det är god sed att sköljas grönsaker och ris oavsett vad och var man handlar. (även Onkel Ben ris). Alla grönsaker inklusive ris bör därför sköljas innan tillagning.

Börja tillagningen

 1. Starta med ris som tar c:a 20 minuter och gör sig bäst med att tillagas i riskokare. Har du ingen riskokare så bästa sätt är att koka det i kastrull med dubbla mängden vatten som ris. När riset kokat upp stänger du helt enkelt av plattan och låter riset bli klar på eftervärmen. Då har du ingen risk att det kokar fast i botten av grytan och håller sig varmt tills det är dags att äta.
 2. Wokstekning är att blanda under tiden man tillagar som ger en sammanblandning av smakupplevelser på ett balanserat sätt.
 3. Börja hacka (grönsaker grovt), strimla, tina ingredienserna innan du börjar tillagningen. Ha såser och andra kryddor nära till hands när du börjar tillagningen. Ha en sked tillgänglig för avsmakning och tänk på att stinget från Chilin kommer med liten fördröjning.
 4. Stänk lite olja i Woken/pannan, den skall inte bli torr men det skall inte vara förmycket olja. Lägg i den hackade chilin och vitlöken och sätt spisen på hög värme. När vitlök och chili börjar fräsa till är det dags för resten.
 5. Efter vitlök och chili lägger du först i kött eller kyckling om du använder det, därefter grönsakerna och Bai Krapao (Thai basilika) när kött/kyckling hunnit få lite stek färg. Följt av såserna (Ostronsås och svamp sojasås) för en normal 2-4 rätter c:a 1 till 1,5 matskedar av varje. Späd försiktigt med lite vatten. Får du i förmycket vatten så såsen blir förrinnig/vattnig låt det bara koka ut en lite extra stund.
 6. Använder du Tofu, fisk och/eller skaldjur börjar du med grönsakerna följt av Bai Krapao och såser därefter lägger du sist i fisk, skaldjur och/eller tofu. Använder du torkad Bai Krapao strör du över c:a 1-3 teskedar (smak och styrka) rätt före du använder såserna. Om du vill kan du smaksätta också med lite grovmald svartpeppar och en gnutta buljongpulver.
 7. Allt klart på c:a 10minuter och serveras direkt. Servera gärna också med en utskuren limeklyfta som för den som önskar kan pressa i efter tycke och smak för lite syra. Att dricka till rekommenderas vatten eller öl.

Lycka till!