Pad Thai

Pris för matkasse 2 (grundingredienser): 80kr, alternativ med färska nudlar 115kr
Alla våra matkassar finns för avhämtning i butiken och kan förbeställas.

Pad Thai (Wokad/stekt nudlar)

Grundingredienser (Färsk eller torkad beroende på tillgång)
Tillval av vegetarisk, fisk och/eller skaldjur, Kött/kyckling samt ris

Hos oss på VALTAB finner ni
 • Tofu
 • Fisk/skaldjur: Bläckfisk, Räkor, Musslor (med eller utan skal)
 • Olja (till wokning/stekning)

Dessvärre finner du inte hos oss på VALTAB
 • Fiskfilé (valfri, exempelvis torsk, sej, lax)
 • Kycklingfilé
 • Fläsk (valfri, rekommenderad karré, tjocka revben eller broskbit från smala revben)
 • Biff/nöt (rekomederad bit med insprängd marmorering)
 • Köttfärs (fläsk, nöt eller blandfärs)

Rekommenderat men dessvärre finner du inte hos oss på VALTAB
 • Lök, Gul och/eller rödlök
 • Paprika
 • Tomat
 • Champinjon
 • Ägg

* Reservation för eventuell slutförsäljning på vissa ingredienser av färska varor men att alternativ i så fall kommer att erbjudas eller föreslås.

Tillagning

Rekommenderade Mängder för 4 personer

Tillagning av Asiatisk/Thailändsk mat är och skall vara enkel. Lyckas gör man varje gång med lite känsla som man lär sig främst genom att smaka sig fram. Här till exempel, har du ingen wokpanna använd din vanliga stekpanna. Finns ingen anledning att krångla till det. Att förbereda är nyckel till framgång.

Matkassen är enkel men väl tilltagen så att du med kompletteringar kan tillaga rätten flera gånger (eller göra andra kombinationer). Rätten är ganska mättande så om du använder exempelvis en karrékotlett (stekning/grillning) till en person i normala fall. Skall du räkna med att en kotlett räcker till två personer (nerskuren). Tining av räkor, bläckfisk och musslor görs bäst med att slå på kokande vatten (från gryta eller vattenkokare) i ett durkslag/sil.

Chili
Mängden chili varierar från person till person hur mycket man önskar och är van vid. Principen är att vill man ha sting i men inte van så börjar man med en halv till en hel chili per person. Som regel är att ju mer man använder chili i sin mat ju mer önskar man använda och tillskillnad från peppar tar inte chilin överhand utan lyfter fram ytterligare fler smaker från övriga råvaror.

Kött, vegetarisk eller fisk och/eller skaldjur
Valet är ditt eget. Enklast är att använda sig av ett val av det man önskar men Pad Thai tillåter gärna att du blandar. Exempelvis Fisk och räkor med lite tofu eller kött och Tofu. Surf & Turf går också bra (blanda kött/köttfärs och räkor)

OBS: Det är god sed att sköljas grönsaker och ris oavsett vad och var man handlar. (även Onkel Ben ris). Alla grönsaker inklusive ris bör därför sköljas innan tillagning.

Börja tillagningen

 1. Wokstekning är att blanda under tiden man tillagar som ger en sammanblandning av smakupplevelser på ett balanserat sätt. Tänk på att denna rätt går mycket fort att tillaga och bäst är att äta direkt.
 2. Börja hacka (grönsaker grovt), strimla, tina ingredienserna innan du börjar tillagningen. Lägg nudlarna skål/bunke och häll på uppkokat vatten in 2-4minuter. Låt nudelvattnet rinna av i en sil. Nudlarna skall vara fuktiga när dom läggs i woken/pannan.
 3. Ha såser och andra kryddor nära till hands när du börjar tillagningen. Ha en sked eller gaffel tillgänglig för avsmakning och tänk på att stinget från Chilin kommer med liten fördröjning.
 4. Stänk lite olja i Woken/pannan, den skall inte bli torr men det skall inte vara förmycket olja. Lägg i den hackade chilin och vitlöken och sätt spisen på hög värme. När vitlök och chili börjar fräsa till är det dags för resten.
 5. Efter vitlök och chili lägger du först i kött eller kyckling om du använder det. Tofu, fisk och/eller skaldjur om du använder det. När det fått färg lägger du i nudlarna blanda runt. Knacka ett ägg och häll över innan du lägger i grönsakerna. Pressa i en klyfta limesaft för syran och späd mycket försiktigt med lite vatten om nudlarna blir till en klump.
 6. Wokning/stekning sker under lagom konstant blandning med en stekspade eller sked (använd både och om det blir lättare).
 7. Om du vill kan du smaksätta också med lite grovmald svartpeppar och en gnutta buljongpulver.
 8. Allt klart på c:a 10-15minuter och serveras direkt. Att dricka till rekommenderas vatten eller öl.

Lycka till!